wirtualnie

Temat: Wątek cytrynowy
Aluc, tak jak podałas jest ok. Ja tez wszystko robie 'na oko" i "na wyczucie" Powiedz mi tylko co to znaczy, że kuskus dobrze rozklejony? Wiem, że taka kasza jest, za to sama nigdy jej nie kupiłam ani nie gotowałam. Czy moge prosic krótkie info na temat tegoż cuda? Gotować zwyczajnie, czy są jakieś inne procedury? I co znaczy "dobrze rozklejony" - Siunia dobrze rozklejony znaczy zalany wrzątkiem albo rosołem z kostki i odstawiony do czasu kiedy będzie miękki zupełnie i prawie na sypko - ja kuskus robię najpierw, potem odstawiam i szykuję pozostałe rzeczy i jak kuskus wystygnie, to jest porządnie rozklejony aaa - i do tego sól, pieprz ale najlepiej to przyprawa do potraw arabskich...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=2871



Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Kuskus Kuskus jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Pasuje do wszystkiego – zup, mięs, warzyw, deserów. Na zimno i na ciepło. A przy tym jest bardzo zdrowy. Te drobne kuleczki w kremowym kolorze znane są od czasów starożytnych, a zawdzięczamy je Berberom z północnej Afryki. Uważany jest za narodową potrawę w Maroku. W północnej Afryce kuskus wciąż jeszcze produkowany jest ręcznie: ziarnka kaszy manny spryskuje się słonawą wodą, posypuje białą mąką, uciera w dłoniach na drobne kuleczki, a następnie paruje i suszy. Jest wyśmienitym żródłem witaminy B1 i żelaza. Warto podkreślić, że przyswajalność żelaza z kuskusu można zwiększyć przez równoczesne spożywanie produktów bogatych w witaminę C, choćby cebuli lub kapusty kiszonej. Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy kuskus wsypać do miski, zalać gorącą wodą (ok. 1/3 ponad powierzchnię ziaren), przykryć i odstawić na kwadrans do napęcznienia. Rozdrobnić widelcem i jeść z warzywami, jako dodatek do mięs lub na deser z owocami suszonymi i świeżymi. Polecany z bakaliami Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie”
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074


Temat: Kuskus na slodko
PS. Wiele osob uwaza, ze kuskus to kaszka, mysle ze z powodu blednej informacji na opakowaniu. Kuskus jest marokanskim makaronem i jeszcze teraz w domach robionym recznie, choc na sprzedaz juz robia fabrycznie. Wygladem przypomina kasze, ale kasza nie jest. Kuskus jest robiony z najlepszego gatunku maki - semoliny. Mozna sie dowiedziec wiecej na Wikipedii. Podaje te informacje ze wzgledu na to, ze sa osoby, ktore nie moga jesc macznych potraw i moga sobie zaszkodzic, myslac, ze to rodzaj kaszy. ale kasza manna to też kasza a jak komuś nie wolno jeść pszennej mąki to jej mu nie wolno Uczę się akurat o kaszach i wiem że kuskus jest otrzymywany z jądra ziarna pszenicy twardej Triticum durum... Więc jeśli ktoś nie może przetworów z przenicy (np. pęczak przenicy, kasza manna, płatki pszenne, itp) to raczej nie jest wskaraze jedzenie kuskus... A na wikipedii Hanko145 każdy może wpisac co tylko chce więc nie warto czytac tego co jest tam wpisane... pozdrawiam.. Ola
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29442


Temat: Piersi z kurczaka po indyjsku z kalafiorem
ok 50 dag piersi z kurczaka pokrojone w 2 cm kawałki, dość mocno posolone i popieprzone 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 2 zabki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka proszku curry 1 łyżeczka mielonego imbiru ( ja dałam tyle samo świeżego ) ok 90 dag główki kalafiora, rozdzielonego na różyczki ( wyjdzie mniej wiecej 3-4 szklanki ) 250 -300 ml mleka kokosowego 125-150 ml bulionu Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni ok 5 min, niech się zarumieni. Za pomocą lyzki cedzakowej przekładamy go na talerz. Zmniejszyć ogień, nastepnie na ta samą patelnie wrzucamy cebulę, czosnek, curry i imbir. Smażymy ok 2 min, az wydzieli się przyjemny zapach. Dodajemy kalafior, mleko kokosowe i bulion i dusimy ,od czasu do czasu mieszając ,przez ok 5 min. Tak żeby warzywa były na wpół miękkie. Dokładamy wtedy kurczaka i dusimy jeszcze przez 5 min, az sos zgęstnieje i jego objetosc sie zmniejszy. Jest to przepis Arthura Agatsona. Powiem ze zaskakujace bylo dla mnie polaczenie kalafiora i mleka kokosowego z imbirem i curry, ale nie zaluje ze sprobowalam. Potrawę bardzo szybko sie robi , jeszcze szybciej zjada . Nie zdazylam nawet zrobic zdjec . Goraco polecam na chlodne wieczory z kasza kuskus !!!
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=26946


Temat: Porady.
AfrodisĂ­aco napisał: czy od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie białego pieczywa (ja i tak wolę go unikać, ale tak z ciekawości). ile razy dziennie można jeść pieczywo i czy to prawda, że przy diecie najlepiej spożywać dużo białka? Miss-fit: Produkty zbożowe(razowy chleb, chrupkie pieczywo, produkty z ciemniej mąki, z nieprzetworzonych ziaren, pełnoziarnisty ryż, kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, kuskus, makarony ciemne, płatki zbożowe i ziemniaki) spożywa się w ilości 6-11 porcji (1 porcja pieczywa - 50 g. kasz, płatków, makaronów - 30 g.). Białe pieczywo, biały ryż, produkty i potrawy z białej mąki np. naleśniki, kluski nie są zalecane...należy ich unikać, tak samo jak słodyczy- białe pieczywo zawiera taką formę skrobi, która szybko i drastycznie podnosi poziom cukru we krwi- następnie gwałtownie spada i w efekcie czuję się większy głód niż przed zjedzeniem. Zwiększenie spożywania białka powinno następować wtedy, kiedy dana osoba trenuje, buduje masę mięśniową. Należy zachować odpowiedni stosunek białek do węglowodanów- ale to sprawa raczej indywidualna.... trzeba znać swój organizm, wykonać parę obliczeń... W czasie samej diety, jak najbardziej, też można zwiększyć ilość białka- byle nie za bardzo, ponieważ organizm i tak go nie strawi, za to dojdzie do "zakwaszenia" organizmu. [wybaczcie, że tak źle wydzielilam posty i teraz tak musze to przenieść x[ tutajpoczkategori
Źródło: niczymmotyl.fora.pl/a/a,69.html


Temat: Porady.
czy od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie białego pieczywa (ja i tak wolę go unikać, ale tak z ciekawości). ile razy dziennie można jeść pieczywo i czy to prawda, że przy diecie najlepiej spożywać dużo białka? Produkty zbożowe(razowy chleb, chrupkie pieczywo, produkty z ciemniej mąki, z nieprzetworzonych ziaren, pełnoziarnisty ryż, kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, kuskus, makarony ciemne, płatki zbożowe i ziemniaki) spożywa się w ilości 6-11 porcji (1 porcja pieczywa - 50 g. kasz, płatków, makaronów - 30 g.). Białe pieczywo, biały ryż, produkty i potrawy z białej mąki np. naleśniki, kluski nie są zalecane...należy ich unikać, tak samo jak słodyczy- białe pieczywo zawiera taką formę skrobi, która szybko i drastycznie podnosi poziom cukru we krwi- następnie gwałtownie spada i w efekcie czuję się większy głód niż przed zjedzeniem. Zwiększenie spożywania białka powinno następować wtedy, kiedy dana osoba trenuje, buduje masę mięśniową. Należy zachować odpowiedni stosunek białek do węglowodanów- ale to sprawa raczej indywidualna.... trzeba znać swój organizm, wykonać parę obliczeń... W czasie samej diety, jak najbardziej, też można zwiększyć ilość białka- byle nie za bardzo, ponieważ organizm i tak go nie strawi, za to dojdzie do "zakwaszenia" organizmu. tutajpoczkategori
Źródło: niczymmotyl.fora.pl/a/a,70.html


Temat: Przepisy
Temat był na starej edycji forum. Nie chodzi o przepis na rosół z indyka albo z czym najlepiej jesc parówki tylko podawajcie jakies wmiare łatwe do zrobienia przepisy na potrawy np. z granulatu sojowego,kostek sojowych...albo z czym najlepiej smakuje kuskus,tofu, kasza jaglana,gryczana etc... wiadomo o co chodzi... wow! wielkie dzia za temat. przegladajac namietnie forum zapomnialam, ze zostawilam cos na gazie, nic by sie nie zostalo gdyby nie ten temat
Źródło: hardcorekonin.eev.pl/viewtopic.php?t=65


Temat: potrzeba jest błyskawiczna dieta
Weganie - wiesz tyle się zrobiło odmian tych niemięsożernych, że właściwie co masz na myśli pisząc: wegan? Moja siostra nie je mięsa od x lat ale nie szczędzi sobie ryb, jajek no i je też przetworzone rzeczy. Natomiast mój brat cioteczny nie je nic co zostało przetworzone - a że nie mam z nim stałego kontaktu nie powiem ci co je (ale wiem, że kasze u niego to podstawa-zwłaszcza kuskus-ach ci kawalerzy 1001 ). Wiem też, że wygląda jak kościotrup co w połączeniu z jego 210 wzrostu nie wygląda najlepiej. Myślę, że w twoim wypadku całkowita rezygnacja z potraw tłustych, mącznych i cukru oraz ciut,ciut ruchu powinna w zupełności wystarczeć(wystarczeć??) 1003
Źródło: 5xlclub.pl/viewtopic.php?t=1236


Temat: Kuskus
Tajemniczą nazwą Kuskus określa się potrawę z drobnej kaszy pszenicznej, a także samą kaszę. Początkowo kuskus przyrządzano z ziaren prosa, a później - dokładnie nie wiadomo, od kiedy - z pszenicy. ...
Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=455


Temat: kasik21:moje "alterego"
a no musze cie uswiadomic myszolapie chociaz raz... kasza kuskus jest znacznie plytsza w wartosci odzywcze od ryzu i makaronu... chociazby z tego wzgledu ze nie zawiera w ogole blonnika a takze ma mniej mineralow i witamin.... sam tez ta potrawe jadam ale tylko i wlacznie ze wzgledu na jej blyskawiczne przygotowanie 3min dorzucam jogurt wrzucam do shake bialko i dzida.... jednak kiedy mam wiecej czasu to siegam po ryz czy makaron.... stad wzasadzie kuskus to nic innego jak energia... chociaz na necie jest wiele artykulow piszacych o kuskusie ze jest mega bogata etc... -mylona z kasza... jednak kuskus to znacznie co innego.... akurat calkiem niedawno takze zadalem to pytanie czy moge kuskus zamiast ryzu... stad zainteresowalem sie tym bardziej takze NO... ma to lad i sklad...
Źródło: forum.paker.co.uk/viewtopic.php?t=2722









Formularz

POst

Post*

**Add some explanations if needed